Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Фестивал Тракийски Мистерии 2022 | 30.09 в Пловдив, Античен амфитеатър

септември 30, 2022 @ 18:00

Фестивал Тракийски Мистерии 2022 - Пловдив

След като новият сезон беше открит в Стария град на Несебър, уникалното  по рода си събитие – Фестивал Тракийски Мистерии – се утвърди като, най-мащабната изява на културата, духовността и традициите на Тракийската цивилизация по нашите земи.

Очаквайте фестивалния ден и заключителния спектакъл на сцената на Античния театър в Пловдив на 30 септември!

Преживяването е разтърсващо и оставя дълбока следа в емоционалния свят на присъстващите.

Билети се разпространяват в мрежата на Eventim и на място*.

Програмата на фестивала включва:
  • Интерактивен спектакъл „Тракийска Мистерийна Драма“ – 30.09.2022 | 20:30 ч. в Античен Амфитеатър
  • Изложба „Тракийски Мистерии“ – дигиталният артист Диляна Ангелова ще представи своята обновена колекция от платна, провокиращи с дълбоката си орфическа символика
  • Лекция на Института по Т-Наука с лектори Тодор Йотов, Боряна Рачева-Йотова и Десислава Иванова
  • Ателиета и работилници
Уникалните по рода си творчески ателиета увличат в преживяване на мистиката и силата, закодирани в приготвянето на обредната храна, облекло и ритуалните предмети, съпътстващи процесиите във всеки етап от свещения празничен цикъл от древността до днес:
  • Мистерията на българския обреден хляб – участниците в тази работилница ще се докоснат до тайнството и дълбоките „послания“, закодирани от предците ни в приготвянето на хляба.
  • Мистерията на празничната одежда – участниците в тази работилница ще се запознаят със сакралната символика и предназначение на дрехата, като послание, което може да се „прочете“. Те ще имат възможността „да влязат в дрехите“ на древните траки, чрез подготвени реплики на облекла, подобни на тези от изображения върху автентични артефакти.
  • Мистерията на оброчните глинени плочки – участниците в тази работилница ще се докоснат и ще научат повече за тракийските оброчни плочки със свещени текстове, открити в древни археологически находки по нашите земи от тази епоха. Те ще се запознаят с разчитането на сакралните послания и ще могат да изпишат лична оброчна плочка.
*Билетът за „Тракийска Мистерийна Драма“ Ви дава достъп до интерактивния спектакъл, който ще се проведе на 30.09.2022 / 20:30 ч. в Античния театър Пловдив (без предварително резервирано място), както и до съпътстващите фестивални форми – лекция и творчески ателиета от 18:00 ч.

Повече за Фестивала, може да прочетете тук:

https://www.facebook.com/FestivalTrakiyskiMisterii/

Със съдействието на:

Българско Национално Радио, Радио 1, Онтотекст, Кю Вент АД, BOGARI Media

Details

Date:
септември 30, 2022
Time:
18:00
Event Category:
Website:
academiaorphica.org

Organizer

Академия Орфика
Email
office@academiaorphica.org
View Organizer Website