Лекция - Свещения език на траките"

Свещеният Език на Траките и Неговата Сила за Човека Днес – лекция на Институт по Т-Наука

Вход Свободен | 26 август – 19:30ч | Марина Несебър, ул. Монсеньор Анджело Ронкали 6 |

Програмата за първия ден на Фестивал Тракийски Мистерии включва лекцията на Института по Т-Наука на тема „Свещеният Език на Траките и Неговата Сила за Човека Днес“.

Информация за лекторите:

Боряна Рачева-Йотова и Тодор Йотов са предприемачи, ментори, инвеститори, автори на първата българска книга за творческия процес и вдъхновението, и двигатели на благотворителни и обществени инициативи и организации за споделяне, образование и солидарност. Боряна и Тодор са съоснователи на ФинАналитика – най-успешно реализиралата се българска компания за финансови технологии. И двамата са автори на изследвания и патенти в областите традиционни и дигитални финанси, количествени методи, информационна сигурност, медии и технологии, история, антропология и лингвистика.
Боряна и Тодор са лектори във финансови, бизнес и обществени формати и медии. Тодор е домакин и модератор на събитията при посещението на Сър Ричард Брансън в България.
Гост-лектор на лекцията на Института по Т-Наука „Свещеният Език на Траките и Неговата Сила за Човека Днес“ ще бъде Десислава Иванова – управител на фондация „Родов завет“ и създател на Ателие за традиции и фолклор „Еподе“.
Боряна Рачева-Йотова е Старши Вицепрезидент Старши Директор на проучвания Риск и Математически Аналитики във Фактсет В тази си роля тя ръководи продуктите и решенията в областта на риска и математическите аналитики което включва математическо проучване разработка на продукти и бизнес стратегия.

Тя е съосновател на Финаналитика, след което Глобален директор на риск в БИСАМ и има 15 години опит в създаването на софтуерни продукти и решения за управление на риск и портфейли. През 2018 година е наградена от Уотърс Технолъджи като Риск професионалист на годината на база на постиженията си в областта на създаването на софтуерни решения за управление на риска и превеждането на последните академични открития в практически приложения, за да се отговори на нуждите на практитуващите във финансовата индустрия.

Боряна Рачева-Йотова е Магистър по Статистика и Вероятности в Софийския Университет и Доктор на Науките в Университета Лудвиг Максимилиан в Мюнхен.

В последните години Тодор Йотов създава серия от технологични компании в областите информационна сигурност, дигитални финанси, мултимедия и платформи за споделяне на медийно съдържание, взаимодействие между човека и технологиите, безплатен универсален достъп, и оценка и управление на кредитни активи. Между създаваните и управлявани от Тодор компании и технологии са WikiEye, NetOne Global, Black Swan Technologies и EOQUANT.

Като част от проектите за социално развитие, медии и технологии за развитие на човешкото общество, Тодор Йотов основава Zoomikon Press – иновативно издателство, преоткриващо четенето в ранна възраст за родители и деца. Платформата Land of Tales се превръща в най-големия издател на детски книги и детска 2Д и 3Д анимационна продукция на Балканите за 2020 год., както по отношения на създадена продукция (500+ минути анимация, 344 публикувани Movie Books, Tales to Watch и електронни книги, и над 1300 заглавия в разработка), така и като ангажираност на аудиторията (над 100,000 потребители, над 1,000,000 индивидуални устройства на ползватели).

Тодор Йотов е Магистър по Финансов Инженеринг от Университета в Карлсруе, като притежава и степени по Бизнес Администрация и Изпълнителски Изкуства.

Десислава Иванова като управител на фондация „Родов завет“ прави своите проучвания и разработки в областта на фолклористиката, там където са корените на нашето нематериално духовно наследство. Основната й цел е популяризирането и възстановяването на празнични бреди от календарния цикъл в изначалния техен замисъл, а именно възвръщането на българският дом и род към тяхната съкровена вяра, към техните стремежи за чест, достойнство и благородство.

Екипът на Фондация „Родов завет“ ръководен от г-жа Иванова вече едно десетилетие разработва и реализира възстановки, празнични шествия и събори, между които „Андреевден“, „Бъдни вечер“, „Бабинден“, „Сирни заговезни“, „Лазаровден“, „Еньовден“ и мн. др. Има и съвместни проекти със Столична община, Военно Исторически Музей, Софийски Университет и редица столични училища. Като фолклорист Десислава Иванова публикува редица статии, участва в събития част от културният афиш на Столична община, както и в събития от национален характер, където работата и е отличена с медал на конкурса „От Игнажден до Коледа“. Чествания на празници като Сирни Заговезни и Лазаровден са ползвани като практикуми на студенти от специалност „Неформална педагогика“ към СУ „Климент Охридски“.

Усърдието, с което съмишлениците на Родов завет, както и на Ателие за традиции и фолклор „Еподе“, разгръщат творческият си замисъл е адмирирано от научните среди и представяно като единственият към настоящият момент работещ метод за възпитание и трайно надграждане на знания и умения в областта на нематериалното ни духовно и културно наследство.

Можете да научите повече за програмата на фестивала във фейсбук страницата му.