Свещеният Език на Траките и Неговата Сила за Човека Днес

Свещеният Език на Траките и Неговата Сила за Човека Днес

Вход Свободен | 26 август – 19:30ч | Марина Несебър, ул. Монсеньор Анджело Ронкали 6 |

Програмата за първия ден на Фестивал Тракийски Мистерии включва лекцията на Института по Т-Наука и Родов завет на тема „Свещеният Език на Траките и Неговата Сила за Човека Днес“.

Десислава Иванова като управител на фондация „Родов завет“ прави своите проучвания и разработки в областта на фолклористиката, там където са корените на нашето нематериално духовно наследство. Основната й цел е популяризирането и възстановяването на празнични бреди от календарния цикъл в изначалния техен замисъл, а именно възвръщането на българският дом и род към тяхната съкровена вяра, към техните стремежи за чест, достойнство и благородство.

Екипът на Фондация „Родов завет“ ръководен от г-жа Иванова вече едно десетилетие разработва и реализира възстановки, празнични шествия и събори, между които „Андреевден“, „Бъдни вечер“, „Бабинден“, „Сирни заговезни“, „Лазаровден“, „Еньовден“ и мн. др. Има и съвместни проекти със Столична община, Военно Исторически Музей, Софийски Университет и редица столични училища. Като фолклорист Десислава Иванова публикува редица статии, участва в събития част от културният афиш на Столична община, както и в събития от национален характер, където работата и е отличена с медал на конкурса „От Игнажден до Коледа“. Чествания на празници като Сирни Заговезни и Лазаровден са ползвани като практикуми на студенти от специалност „Неформална педагогика“ към СУ „Климент Охридски“.

Усърдието, с което съмишлениците на Родов завет, както и на Ателие за традиции и фолклор „Еподе“, разгръщат творческият си замисъл е адмирирано от научните среди и представяно като единственият към настоящият момент работещ метод за възпитание и трайно надграждане на знания и умения в областта на нематериалното ни духовно и културно наследство.

Можете да научите повече за програмата на фестивала във фейсбук страницата му.