Фестивал Тракийски Мистерии

30-31 август – Стария град Несебър

30 септември – Античен театър Пловдив

След успеха на първото издание на Фестивал Тракийски Мистерии, проведен в Стария град Несебър през август 2021 година, мащабните руини-свидетели на тракийската древност, ще оживеят отново с „Мистерия на Тракийския Херос“ и „Тракийска Мистерийна Драма“, обновената изложба „Тракийски Мистерии“, лекции на Института по Т-наука, фестивални шествия и творчески ателиета.

В настоящия сезон продукциите на фестивала достигат до нови локации и добавят различни формати за участниците в интерактивните фестивални форми, свързани с тракийски изкуства, традиции и тайни.

Изложба „Тракийски Мистерии“ на Диляна Ангелова

Изложба "Тракийски мистерии"
Изложба на Дилияна Ангелова - "Тракийски мистерии"
Изложба на Дилияна Ангелова - "Тракийски мистерии"

Дигиталният артист Диляна Ангелова ще представи своята обновена колекция от платна, провокиращи с дълбоката си орфическа символика.

„Свещеният Език на Траките и Неговата Сила за Човека Днес“ – лекция на Института по Т-наука

Лекция на Института по Т-наука „Свещеният Език на Траките и Неговата Сила за Човека Днес“, с лектори Тодор Йотов, Боряна Рачева-Йотова и Десислава Иванова. Повече за лекторите, можете да видите тук.

Мистерия на Тракийския Херос

Спектакълът „Мистерия на Тракийския Херос“ представя зрелищно присъствието и мощите на Царя-жрец, явени в неговите инсигнии и въоръжение, чрез които продължава невидимо да осъществява своите функции на покровител и ходатай за народа си. Проектът бе осъществен за първи път в гр. Казанлък, Тракийска могила „Шушманец“, на местния летен тракийски фестивал по покана и със съдействието на Община Казанлък през 2019.

Мистерията на Тракийския Херос
Мистерия на Тракийския Херос - Фестивал "Тракийски мистерии"

Спектакъл „Тракийски Мистерии“

„Тракийска Мистерийна Драма“ е възстановка на древните тракийски тържества с автентична хореография и оригинална музика на Арт-
формация „Орфика“, и представлява новаторска продукция без аналог, вдъхновена от множеството научни открития и артефакти, свързани с древната тракийска цивилизация по нашите земи. Спектакълът е филмиран и тиражиран още през 2006 година, като в последните 16 години „Академия Орфика“ е осъществила над 40 възстановки на древни български обичаи и обреди, включително и по свети места на България, както и регулярно в зали, позволяващи интерактивни формати, като Централен Военен Клуб – София, Национален Дворец на Децата и зала „Универсиада“. Филмът „Тракийска Мистерийна Драма“ има публика в цял свят, а части от филмовата продукция се използват за представянето на българското културно наследство от неправителствени организации, дипломатически мисии и културни институти.

Тракийски Мистерии
Спектакъл Тракийски Мистерии
Интерактивен спектакъл Тракийски Мистерии

Творчески ателиета

Уникалните по рода си творчески ателиета увличат в преживяване на мистиката и силата, закодирани в приготвянето на обредната храна,
облекло и ритуалните предмети, съпътстващи процесиите във всеки етап от свещения празничен цикъл от древността до днес:

 

  • Мистерията на тракийския обреден хляб – участниците в тази работилница ще се докоснат до тайнството и дълбоките послания,
    закодирани от предците ни в приготвянето на хляба.
  • Мистерията на тракийската одежда – участниците в тази работилница ще се запознаят със сакралната символика и предназначение на дрехата, като послание, което може да бъде „прочетено“. Те ще имат възможността „да влязат в дрехите“ на древните траки, чрез подготвени реплики на облекла, подобни на тези от изображения върху автентични артефакти.
  • Мистерията на тракийската керамика – участниците в тази работилница ще се докоснат и ще научат повече за тракийските
    оброчни плочки със свещени текстове, открити в древни археологически находки по нашите земи. Те ще се запознаят с разчитането на сакралните послания и ще могат да изпишат лична оброчна плочка.

За повече информация за фестивала и актуална програма може да посетите фейсбук страницата Фестивал Тракийски Мистерии.