Тракийски ателиета към Фестивал Тракийски мистерии

Творчески ателиета към Фестивал Тракийски Мистерии

Фестивалното пространство на Фестивал Тракийски Мистерии, отваря сетивата към СВЕЩЕНАТА РЕАЛНОСТ на човешкото съществуване, потапя ни в чистите изворите на родовата памет, за да преоткрием Вечното наследство на древните ни предци – траките, чиято Божествена култура на Премъдрост и Красота е оплодила човешката цивилизация.

Програмата

 • Изложба „Тракийски Мистерии“ /16:30 ч./ Старата Митрополия „Света София“
 • Фестивално шествие из Стария град, Несебър /начало 18:00 ч./ площадът пред Западна Крепостна Стена
 • Тракийски ателиета /18:30ч./ Старата Митрополия „Света София“
 • Интерактивен Спектакъл „Мистерия на Тракийския Херос“ /21:30ч./ Старата Митрополия „Света София“
 • Изложба „Тракийски Мистерии“ /12:00 ч./ Античен Амфитеатър
 • Лекции на тема „Древната тракийска култура, език и цивилизация и приложението на културното наследство на траките в нашето съвремие“. Лектори ще са представители на Института по Т-наука, Фондация Родов Завет и Сдружение Академия Орфика. /16:00 ч./ Читалище „Яна Лъскова – 1905“
 • Фестивално шествие из Стария град, Несебър /18:00 ч./ площадът пред Читалище „Яна Лъскова – 1905“
 • Тракийски ателиета /18:30ч./ Античен Амфитеатър
 • Интерактивен Спектакъл „Тракийска Мистерийна Драма“ /21:30ч./ Античен Амфитеатър
 • Изложба „Тракийски Мистерии“ /14:30ч./ Античен театър
 • Лекции на тема „Древната тракийска култура, език и цивилизация и приложението на културното наследство на траките в нашето съвремие“. Лектори ще са представители на Института по Т-наука, Фондация Родов Завет и Сдружение Академия Орфика. /16:00 ч./ „площад Римски Стадион“
 • Фестивално Шествие /начало 17:30ч./ площад „Римски Стадион“
 • Тракийски павилиони /18:00 ч./ Античен театър
 • Интерактивен Спектакъл „Тракийска Мистерийна Драма“ /20:30ч./ Античен театър
Мистерията на Тракийския обреден хляб

Мистерията на Тракийския обреден хляб

Приготовлението на хляба за древните ни предци – траките, е Тайнство (мистерия), което съчетава месене и наричане в едно, като призователните словесни формули за благоденствие (благослов) и закрила (срещу зловредните сили), се съчетават със свещени образни знаци (идеограми), изобразени в самата форма на хляба или като печати върху него.

Във фестивалното ателие, представящо Мистерията на Тракийския обреден хляб, имате възможност да преживеете „случването” на живо, както и да си вземете печат за хляб (по ваш избор), с който да благословите собственоръчно замесен такъв (или направен от вашите близки),  във вашия дом.

Мистерията на Тракийската одежда

За нашите предци траките светът е създаден и съставен от Словото и Неговите вечни Думи, поради това те се обличат с Божествените слова на Силата (идеограмни и рунически Свети знаци), вплетени, втъкани или изрисувани върху дрехи, накити, доспехи и др. елементи на облеклото. Съкровището за древните ни предци, не се съдържа в материала, а преди всичко в Нетленното Бог-атство на Свещената Реч, вложена във всички елементи от техния бит като призователни формули за Благослов и Защита. От красотата на благородната жена (дама) до осанката на тракийския воин, Силата и Славата на сияйните ни предци, е обличането им в Светите Образи на Божественото Слово.

Във фестивалното пространство на Фестивал Тракийски Мистерии, при ателието ТРАКИЙСКА ПРАЗНИЧНА ОДЕЖДА, ще можете да се облечете в осанката на тракийското благородство, всред свещеното пространство на Древна Тракия. Ще можете да си закупите (освен тракийска одежда)  също така и съвременна фестивална тениска с избран от вас Свещен Знак призоваващ невидимите Божествени сили на закрила, благоденствие и благослов.

Мистерията на Тракийската одежда
Мистерията на Тракийската керамика

Мистерията на Тракийската керамика

Орнаментите и рисунакът в тракийската керамика е запис на най-древната Свещената писменост (съчетание между идеограми, йероглифи и древно-тракийски руни). Самия творчески процес на оформяне, изсъхване и изпичане, преповтаря (подражава) на действието на Сътворителното Слово на Боготворческата Реч, която Божествения „Грънчар” (Бог–Творецът) влага в четирите елемента (земя, вода, огън и въздух), така създавайки всички видими от невидимите…

Археологическите и лингвистични разработки и анализи, показват, че всеки предмет от бита на древните ни предци траките е бил богато украсен и „изписан“ с древната тракийска реч, която за траките е била свещена, „боготворческа“, която невидимите сили разпознават.

Абонирайте се за повече информация: