Връзката между Христос и Древна Тракия

Интервю с акад. Цветан Гайд за връзката между космическия и историческия Христос

Интервю на Бояна Андреева с акад. Цветан Гайд, БНР.
На 21 декември във „Военния клуб“ се състоя спектакъла „Тракийска Мистерийна Драма“. Това е и поводът в „Сценична треска“ да гостува акад. Цветан Гайд.

„Тракийска Мистерийна Драма“ е интерактивен спектакъл, възстановка на древните тракийски тържества с автентична хореография и оригинална музика на арт-формация „Орфика”.

Тракийската Мистерийна Драма е интерактивен спектакъл, в който има съпреживяване, заедно с изпълнителите на древните мистерии, така както сме ги възстановили в автентичен вид, с една автентична музика и хореография, която съдържа елементите на Орфикониката – древната школа на изобразяване, чрез жест, чрез формули на призоваване и явяване на Светлината.“

Участниците и създателите на Тракийските Мистерии са хора, които търсят друго качество на изкуството. Древната тракийска култура е всъщност естество, мост между реалности, който свързва вътрешните и външни светове. Изкуството… но като жизнено, сакрално преживяване на онези реалности, които са вечни и които са основополагащи за всеки един от нас.

В този смисъл връзката между космическия и историческия Христос, който не се явява само преди 2000 години, а е Този, Който почитат древните-посветени като Слънцето на душите, като Словото, което дава разум на човечеството, като оня архетип на образа Божествен в човешката природа. Тоест християнството не е на 2000 години. То е от самата зора на човечеството, от самото начало. Затова и ще бъде вечно, докато има човешко същество, което мисли, чувства, преживява и пише, което приема и излъчва послание – Слово.

Великия момент на зимното слънцестоене не е просто езически празник. Траките са поклонници не на вещественото слънце, а на едно Слънце, чиято Светлина е несътворена, която огрява вътрешностите на човека.

„Говорим за преходи и портали към други състояния, други измерения, от които човечеството идва и иска да се върне. Идвайки Христос въплъщава точно тази Врата, през която хората отново да се върнат в онези свещени територии и вечни измерения на Божественото творчество – онзи дом на човешката душа.“

„В този смисъл слънчевият календар е като жива икона на Онзи, Който се въплъти и внесе в самото човечеството, в неговата телесност тайните на свещения дух. Затова тези неща са изключително свързани и никоя човешка интерпретация на християнството не може да ги опорочи.

От 2006 год. „Академия Орфика“ е осъществила над 30 възстановки на древни български обичаи и обреди, включително и по свети места на България. Филмът „Тракийска Мистерийна Драма“ има публика в цял свят, а части от филмовата продукция се използват за представянето на българското културно наследство от неправителствени организации, дипломатически мисии и културни институти.

Източник: БНР

Възстановка на древнотракийски мистерии
„Тракийската Мистерийна Драма не е просто външен спектакъл, няма комерсиалност, а е духовно пиршество за всички сетива на присъстващите, зрителят участва активно и съпреживява древните мистерии, заедно с изпълнителите.“ ~ акад. Цветан Гайд