Премиера на филма „Тракийска Мистерийна Драма” в София

Тракийска Мистерийна Драма банер

На 30.11.2006г. от 19.00 часа в държавно филмотечно кино Одеон се състоя официалната Софиийска премиера на филма „Тракийска мистерийна драма”, филмирана по документални кадри, заснети на живо по време на фестивали на тракийската култура в България. Премиерата бе организирана от Академия Орфика с любезното съдействие на Метро Медия като медиен партньор.

Филмът бе посрещнат с огромен интерес и се радваше на широка аудитория не само от страна на българския обществен и културен елит, но също така имаше и представители на културните среди от Франция, Естония, Словения, Македония и др. Залата на емблематичното за всички киномани и ценители на некомерсиалните и качествени, концептуални филми кино Одеон беше буквално претъпкана от зрители.

Преди излъчването на филма, водещата – актрисата Петя Абаджиева – въведе аудиторията в културно-историческия контекст на филма, а непосредствено след прожекцията тя покани на разговор продуцента и режисьора г-н Цветан Гайдарски (Директор на Академия Орфика), и хореографа – Нина Томашова Иванова. Те споделиха за източниците, от които са черпили информация и вдъхновение, както и за множеството научни открития и артефакти, стоящи в основата на създаването на тази оригинална и новаторска продукция, която няма аналог в историята на документалното кино.

Събитието завърши с коктейл, организиран от Академия Орфика и – както се изрази водещата – зрителите бяха поканени да изпият по чаша от „плода на лозата”, в унисон с тракийската традиция и обредност.

Други отзиви за събитието: http://zvezdichka.blog.bg/viewpost.php?id=29532

Информация за филма „Тракийска Мистерийна Драма“ в Българска Национална Филмотека