Премиера на “Седмата песен”

Премиера на книгата Седмата песен - Михаил Ренджов

На 3 октомври 2006 в Софийска Градска Художествена Галерия се състоя премиерата на книгата “Седмата песен” от известния македонски поет, белетрист и преводач Михаил Ренджов. Академия Орфика беше съорганизатор на проявата, съвместно с Културно-информационния център на Република Македония в София и Издателско ателие Аб.

Арт-формацията към Академия Орфика подготви специално за случая авторски музикални композиции, допълващи стиховете, изпълнени от актьора Ириней Константинов, а също и авторски песни по псалми от Ренджов.

Така публиката стана съпричастна не просто на едно обичайно литературно четене, а на един спектакъл, родеещ се с мистерията, където различни изкуства се взаимодопълват и подчиняват на цялостното духовно въздействие. А това взаимодопълване между стиховете на Ренджов и музиката и изпълненията на Арт-формацията бе напълно естествено, имайки предвид общите духовни, идейно-философски и творчески концепции на македонския поет и творците от Академия Орфика. В своето слово, произнесено на премиерата, директорът на Академия Орфика обърна специално внимание на това родство: “Ние възприемаме Михаил Ренджов като наш поет, защото е близък до тези орфически концепции и орфическо изкуство, които са типични за древната наша поезия и общото наследство на всички, които живеем на Балканския полуостров.”

Приветствено слово бе произнесено и от посланика на Република Македония у нас. На събитието присъстваха много известни поети, писатели, културни дейци. Залата на галерията бе препълнена от ценители и почитатели от различни поколения.